Weredianen bij Studio 100-spektakel 40-45

03/02/2018
BEERSEL - 

Liefst drie leden van de Lotse toneelvereniging Weredi zijn uitgekozen om dit najaar te figureren in de Studio 100-musical over de Tweede Wereldoorlog. “Spannend, want voor een publiek van 2.000 mensen hebben we nog nooit gespeeld.”

Voor Glenn Tordeurs (24), Thomas Van Riet (24) en Joeri Zelck (28) van toneelgroep Weredi uit Lot belooft het een druk najaar te worden. Zopas kregen ze te horen dat ze mogen figureren in de Studio 100-musical “40-45” over de Tweede Wereldoorlog, die in première gaat begin oktober. “Ikzelf had de oproep voor figuranten opgemerkt in de krant, en het leek me de moeite om me ervoor aan te melden”, vertelt Glenn. “Nadien vernam ik dat ook Thomas en Joeri zich hadden opgegeven.”

Met z'n drieën trokken ze naar de auditie, waar ze na een gesprek te horen krijgen dat ze bij de groep van 90 figuranten waren. “Er hadden zich 1500 kandidaten aangemeld, en onder hen werden er 500 uitgekozen om op gesprek te komen. Vermoedelijk werd daarbij naar het profiel, de leeftijden en de spelervaring gekeken”, zegt Joeri. “De productieploeg had 90 figuranten nodig, van wie twee derde mannen en een derde vrouwen. Toen we te horen kregen dat we erbij waren, waren we natuurlijk bij. Het is ook fijn dat we het alle drie gehaald hebben.”

Repetities

Voor de drie Weredi-spelers begint het avontuur pas tijdens de tweede helft van de zomervakantie. “Half augustus beginnen de repetities. Op zaterdag en zondag gaat het om volledige dagen, en verder worden we op één weekavond verwacht. In september moeten we zelfs een hele week iedere avond oefenen”, verduidelijkt Thomas.

En dan wordt het aftellen naar de voorstellingen. “De figuranten zijn opgedeeld in drie groepen. De ene week spelen we op weekavonden, wat neerkomt op vijf voorstellingen. Nadien moeten we in het weekend met liefst zeven voorstellingen vol aan de bak, en in de week daarna zijn we vrij. De eerste reeks voorstellingen loopt tot december, al is er een verlenging mogelijk tot aan de paasvakantie. Het wordt een drukke periode, maar we hebben er zin in. We gaan op het podium staan met topacteurs zoals Lucas Van den Eynde en Herbert Flack. Van hen steek je sowieso dingen op die je in het amateurtoneel niet zo snel oppikt. Of onze deelname een opstapje is naar meer? Daar mag je niet echt van uitgaan. Maar als de gelegenheid zich aandient, gaan we die niet uit de weg.”

Groter publiek

Dat ze iedere voorstelling voor een publiek van 2.000 mensen zullen spelen, maakt het voor de drie extra spannend. De drie zijn het wel gewoon om met Weredi te spelen in cultureel centrum De Meent, maar die zaal is beperkt tot 600 toeschouwers. “Eén weekend daar is goed voor 1.500 toeschouwers, terwijl we daar bij één voorstelling voor de musical al boven zullen zitten”, zegt Joeri.

De enige van de drie die al ervaring heeft met een groter publiek, is Thomas. “Twaalf jaar geleden maakte ik deel uit van het kinderensemble van de Studio 100-musical Pinocchio, al speelden we toen in een kleinere zaal. Ik weet wel al ongeveer hoe het eraan toe zal gaan, en net daarom heb ik er zoveel zin in.”